Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Fotografie beginners, 21+ Fotografie gevorderden, 21+ Fotografie-mentoraat vergevorderden, 21+

Fotografie

Heb jij nog nooit leren fotograferen? Doe dan op deze pagina inspiratie op. Bekijk bijvoorbeeld eens de video over fotograaf Anton Corbijn of leer meer over de techniek. Hopelijk helpt deze pagina je met het maken van een goede start en veel plezier te hebben tijdens je eerste lessen. De mogelijkheden van digitale fotografie zijn ongekend. Je leert bij ons niet alleen je camera beter kennen, je vergroot ook je fotografische vaardigheden en ontwikkelt een eigen stijl.

Leren fotograferen voor beginners

Beginnende fotografen starten met het ontdekken van de mogelijkheden van digitale fotografie, zoals beelden analyseren en foto's nabewerken met de computer. Ook klassieke onderwerpen als belichting en compositie komen aan bod. De cursus is erop gericht dat je nog meer plezier aan je hobby zult beleven!

Fotografiecursus voor gevorderden

Bij de cursussen voor gevorderden leer je fotografie creatiever in te zetten en verleg je grenzen met uitdagende opdrachten. Je werkt aan de hand van thema’s en series, die jou richting geven en je ontwikkeling stimuleren. Cursisten gaan steeds meer hun eigen fotografische stijl ontdekken en o.a. aan de slag met thuisopdrachten. Zij werken toe naar een gezamenlijke expositie.

Fotografiecursus voor vergevorderden

Voor vergevorderde fotografen, die geen tijd hebben om iedere week les te volgen, is er een fotografie mentoraat. Met één les per maand krijg je feedback op je werk en kun je leren van medecursisten, terwijl je genoeg tijd hebt om zelfstandig aan een eigen project/thema te werken of je toe te leggen op een deelgebied binnen de fotografie.


Onze docenten

Toon meer docenten

Alles wat je moet weten over beeldende kunstlessen bij ons

Welke materialen heb je nodig? Kunst, waar laat je het? Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Anton Corbijn vertelt over zijn werk

Film gemaakt bij de tentoonstelling in Gemeentemuseum Den Haag

Ken je de bijzondere portretten

van Rineke Dijkstra?

Check deze website over fotografie

hier vind je inspiratie, kennis en techniek

Veelgestelde vragen

Het verschil tussen analoge en digitale fotografie zit ‘m in tal van aspecten, waarbij digitale fotografie het al snel wint van analoge fotografie. Zo is de manier van opslaan verschillend: een filmrolletje versus een geheugenkaartje, waar je heel veel foto’s kunt opslaan. Daarnaast is tijd een belangrijk verschil: analoge fotografie is langzamer. Met digitale fotografie kun je duizenden foto’s per dag schieten. Digitale foto’s kun je op je computer zetten en makkelijk bewerken. Bij analoge fotografie moet je ze (laten) ontwikkelen en daarna eventueel (laten) afdrukken of inscannen. Bovendien is digitale fotografie goedkoper en bovenal veel duurzamer!

Voor deze cursus moet je in het bezit zijn van een digitale camera. Van tevoren neemt de docent contact met je op om te beoordelen of je (bestaande) camera geschikt is. Dat hangt o.a. af van: gebruiksgemak, grootte, wat je wilt fotograferen, of je verschillende lenzen wilt gebruiken en je budget. De docent kan je informeren over de minimale vereisten. Je kunt uiteraard ook een tweedehands camera voor deze cursus aanschaffen. De camera op je mobiele telefoon is niet geschikt voor de cursus.

In de lokalen van Scholen in de Kunst kun je gratis gebruik maken van statieven, een studio-opstelling in het lokaal (met witte achtergrond), computers en bijbehorende fotobewerkingsprogramma’s.