Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Grafiek alle niveaus, 21+ Atelier grafiek vergevorderden, 21+

Grafiek

Wil je verschillende druktechnieken leren, dan ben je bij onze Kunstschool in Amersfoort aan het juiste adres! Professionele docenten verzorgen bij ons de cursussen grafiek. Je maakt kennis met de ambachtelijke technieken, maar wordt ook uitgedaagd om te experimenteren en je eigen stijl te ontwikkelen De lessen vinden plaats in het Eemhuis, in het centrum van Amersfoort. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Uiteraard hebben we ook plek voor gevorderde beeldende cursisten.

Alles wat je wil weten over Grafiek

Grafiek is net als tekenen, schilderen, en beeldhouwen een vorm van beeldende kunst. In plaats van bijvoorbeeld te schilderen, maak je gebruik van grafische technieken, ook wel druktechnieken genoemd. Denk bijvoorbeeld aan houtsnedes, linosnedes, etsen, droge naald en tetradruk.

Wat de grafische technieken onderscheidt van de andere kunsten is dat het werk meerdere keren kan worden afgedrukt met behulp van een drukpers. Je kunt dan een oplage maken met verschillende afdrukken van één origineel. De afdrukken worden dan genummerd. Een andere veelgebruikte term voor grafiek is prentkunst.

De gebruikte druktechnieken behoren tot een van de oude ambachten en de drukkunst in zijn geheel is in Nederland uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Misschien denk je nu aan een stoffige oude hobby, maar dan zit je er toch echt naast. Zoek bijvoorbeeld maar eens op #printmaking op Instagram of Pinterest, dan kom je fantastische moderne voorbeelden tegen. Het ambacht is nog springlevend.

Om tot een kunstwerk te komen, maak je eerst een ontwerp. Je kunt op papier een aantal ideeën schetsen. Uiteindelijk breng je je ontwerp over op hout, linoleum of een etsplaat, afhankelijk van de techniek die je kiest. Als je helemaal tevreden bent over je ontwerp, begint het spannende deel: het afdrukken van je ontwerp. Daarbij gebruik je een drukpers en inkt. Voor iedere druktechniek is de werkwijze weer iets anders, maar bij alle druktechnieken druk je uiteindelijk je afbeelding af op papier.

9 redenen om een cursus grafiek te doen

✔️ je kunt meerdere exemplaren afdrukken van een ontwerp
✔️ met druktechnieken bereik je effecten die met tekenen en schilderen niet mogelijk zijn
✔️ je kunt je afgedrukte werk inlijsten en een mooie plek in je huis geven
✔️ druktechnieken zijn hip en trendy (hands&crafts)
✔️ de belangstelling voor ambachtelijke technieken is groter dan ooit
✔️ de vele verschillende technieken maken dat je oneindig kunt experimenteren
✔️ je creëert alles zelf: van ontwerp tot eindproduct
✔️ beroemde kunstenaars als Picasso, Rembrandt, Goya, Munch, Escher en Miró gebruikten druktechnieken
✔️ je maakt iets dat tastbaar en blijvend is; voor jezelf of om cadeau te geven.


Onze docenten

Toon meer docenten

Alles wat je moet weten over beeldende kunstlessen bij ons

Welke materialen heb je nodig? Kunst, waar laat je het? Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Hoe maak je een ets?

een korte uitleg van het Van Gogh Museum

Houtsnede van een kluut

Erik van Ommen toont de stappen

Leuk om met kinderen te doen

een droge naald ets met een melkpak

Veelgestelde vragen

Grafiek is een vorm van beeldende kunst, waarbij gebruik gemaakt wordt van grafische technieken, een drukpers en inkt. Groot verschil met andere beeldende kunsten is dat de kunstenaar werk in grotere oplage kan vervaardigen. In plaats van één uniek kunstwerk, kun je een serie van één werk afdrukken.

Grafische technieken kun je onderverdelen in vier groepen: 1. diepdruk (b.v. gravure, ets, droge naald, mezzotint, aquatint, suikerets), 2. Hoogdruk (b.v. houtgravure, houtsnede, kartondruk en linosnede), 3. Vlakdruk (lithografie, monoprint en offsetdruk) en 4. Doordruk (zeefdruk, sjabloondruk en stencildruk).

Een ets is een afbeelding gemaakt met diepdruktechniek. Je gebruikt hiervoor een koperen of zinken plaat, waarin de afbeelding door zuur is geëtst. Rembrandt heeft deze techniek voor een beroemd zelfportret gebruikt. Voor een gravure wordt ook de diepdruktechniek gebruikt, maar hierbij wordt de afbeelding of tekst direct in een metalen plaat gegraveerd (gesneden).

Cursisten grafiek hoeven voor deze cursus zelf niets van tevoren aan te schaffen. Het materiaal waarmee je gaat werken zoals een etsplaat, hout of linoleum, papier, drukinkt etc. kun je kopen bij Scholen in de Kunst. Die kosten komen dus nog bovenop de cursusprijs.

lees meer over materialen

In de lokalen van Scholen in de Kunst kun je gratis gebruik maken van etspersen en –platen en er is voldoende gereedschap aanwezig. Denk aan bijvoorbeeld inkt, gutsen, rollers, naalden, roulettes en burijnen etcetera.

 

Als volwassen jaarcursist beeldende kunst kun je gratis gebruik maken van Vrij werken in atelier. Dat kan op momenten dat er geen lessen zijn, bijvoorbeeld tijdens vakanties. De vastgestelde ateliertijden vind je op de website en cursisten worden per e-mail op de hoogte gesteld.

lees meer over ateliers