Lesvormen voor instrumenten

Het programma instrumentale muziek bestaat uit individuele lessen, en samenspellessen.

In het lesprogramma staat jouw talent centraal. Vergroot jouw vaardigheid op een instrument, ontwikkel jouw muzikaliteit en creativiteit en leer samen muziek maken!

Belangrijk voor ons is om aan jou het plezier in muziek maken over te dragen. Dit doen we door kwalitatief hoogstaande muzieklessen samen te laten gaan met regelmatige optredens.

Samenspel vinden we heel belangrijk. Door samen te spelen kun je in de praktijk brengen wat je in je lessen hebt geleerd. Naast en in de reguliere lessen wordt hier aandacht aan besteed. Je kunt meedoen in orkesten, bandjes, koren, ensembles en samenspelgroepen

KINDEREN EN JONGEREN TOT 21 JAAR
Vanaf ongeveer 6 jaar kun je instrumentale les volgen. De muziekdocent spreekt met jou de dag, tijdstip en lesplaats af. Je kunt kiezen uit de volgende lesvormen.

Instrumentale groepsles voor de jongsten
Als je 6 of 7 jaar is er Muziek voor de jongsten. Deze lessen zijn mogelijk voor accordeon, blokfluit, dwarsfluit, piano, viool, harp, gitaar, slagwerk en keyboard. Voor viool, dwarsfluit, cello en piano kun je al beginnen als je 4 jaar bent. De nadruk in instrumentale lessen voor de jongsten ligt op speelse kennismaking met het instrument. Je krijgt in een groepje van twee of drie kinderen wekelijks muziekles: een half uur of drie kwartier. Het lesjaar duurt 35 weken. Deze cursus kan alleen doorgaan bij voldoende aanmeldingen.

Basispakket eerste jaar en verder 
Een jaarcursus duurt 35 weken. Je krijgt wekelijks 25 minuten individueel les, of 50 minuten met z'n tweeën.

Pluspakket eerste jaar
Hierin krijg je alles wat het basispakket biedt en is er meer individuele lestijd per week!

Pianoplusklas en Blazersplusklas  (1e jaar, 7 t/m 9 jaar)
Voor beginnende, enthousiaste pianisten en blazers (fluit, hoorn, fagot, klarinet of hobo), die graag met andere kinderen samen muziek willen maken, zijn er de Pianoplusklas en de Blazersplusklas. Je hebt wekelijks een groepsles èn een individuele of duoles. Deze lessen sluiten goed op elkaar aan. In de groepsles wordt een breed muzikaal programma aangeboden. Denk hierbij aan gehoorontwikkeling en ritmische en technische ontwikkeling. In de individuele les werk je met je docent meer specifiek aan je individuele spel en techniek. Plezier vinden we een belangrijk ingrediënt van alle lessen.

Korpsen en leden accordeonvereniging
Wanneer je lid bent van een muziekvereniging volg je via je vereniging muziekles bij Scholen in de Kunst. Je schrijft je in voor een basispakket tegen een sterk gereduceerd tarief! Daarnaast kun je extra lestijd volgen via de bijkoopkaart. Dit aanbod geldt voor muzikanten van alle leeftijden.

Programma strijkers (viool, altviool, cello, contrabas)
Het basispakket van de strijkers heeft wat meer minuten: In het eerste jaar zijn er twee lessen per week, een groepsles én een individuele les van 25 minuten. In de volgende jaren krijg je 30 minuten per week en speel je in één van de orkesten. Met het pluspakket kun je 5 minuten wekelijkse lestijd bijkopen. Volwassen leerlingen bieden we individuele les.                

Introductiejaar gitaar
Beginnende gitaristen t/m 12 jaar (groep 8) maken in het introductiejaar kennis met alle aspecten van de gitaar. Er is veel samenspel; samen leren en samen spelen. Je volgt de les met 3 tot 10 leerlingen. Aan het eind van het seizoen is er een feestelijk concert voor en door alle deelnemers! 

Ontdek de elektrische gitaar
In deze cursus van 10 lessen maak je kennis met de elektrische gitaar. Je leert met een plectrum omgaan, eenvoudige tabs lezen en liedjes met akkoorden spelen. Er wordt uitgelegd hoe je met grepen verschillende akkoorden speelt en wat powerchords zijn. Ook wordt het gebruik van effectpedalen behandeld. De lessen duren een half uur met twee deelnemers in een les.

School voor Talent
Voor muzikanten met extra talent en ambitie is er de School voor Talent. Het programma bestaat uit wekelijks 10 minuten extra lestijd, deelname aan de `zaterdagklas´(twee wekelijks) met samenspel, coaching, zingen, improviseren en veelvuldig optreden. Je doet jaarlijks auditie om toegelaten te worden. Je sluit het seizoen af met een presentatie van de hele School voor Talent.

Leskaart
Je kunt met de bijkoopkaart 175 minuten bijkopen. Dit is omgerekend vijf minuten extra lestijd per week. Je kunt deze tijd ook gebruiken voor extra lessen. Dat laatste spreek je met je docent af.

Ontdek een instrument (6x 15 minuten) (tot 21 jaar)
Zes lessen van 15 minuten kennismaken met een instrument of zang. We proberen voor iedereen een leeninstrument te verzorgen. Deze lessen kunnen als introductie voor een jaarcursus dienen. Dit is mogelijk vanaf de herfstvakantie.


VOLWASSENEN VANAF 21 JAAR
Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een cursus van 18 of 35 lessen. Een les duurt 25 minuten. Als je wilt kun je met de bijkoopkaart de les verlengen of losse lessen met je docent afspreken. Hiermee kun je een lesprogramma op maat samenstellen.

Ontdek een instrument (3x 25 minuten)
Toch nog niet helemaal zeker over keuze voor instrument of zang, kom dan 3x Proeven (drie lessen van 25 minuten).

Ontdek de harp of de ukelele (5 lessen)                               Voor harp en ukelele bestaat er de mogelijkheid om kennis te maken met deze bijzondere instrumenten in 5 lessen.